El transport públic es reforçarà durant els episodis d'alta contaminació

-
Imatge
Més transport públic, posada en marxa de la T-Verda i la T-aire o augmentar la flota d'autobusos menys contaminants, són algunes de les mesures que han presentat avui els representants de la Generalitat, l'AMB, l'Ajuntament de Barcelona i el Servei Català de Trànsit per pal·liar els efectes de la contaminació a l'àrea metropolitana.

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull; el vicepresident de Transport i Mobilitat de l'Àrea Metropolitana de Barcelona, Antoni Poveda, la regidora de Mobilitat de Barcelona, Mercedes Vidal, i la directora del Servei Català de Trànsit, Eugenia Doménech, han explicat aquest matí les mesures que s'aplicaran quan es declarin episodis de contaminació ambiental en les nostres ciutats a partir de l'1 de desembre.

La restricció de trànsit dels vehicles més contaminants –els que no disposin de l'etiqueta ambiental de la DGT– a la zona de baixes emissions en l'àmbit de les rondes de Barcelona estarà acompanyada d'un important reforç del transport públic, tant de TMB com els de gestió indirecta de l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) amb un reforç d’autobusos metropolitans de 30 vehicles dels habituals, i de 15 al Baix Llobregat, i de metro, ferrocarrils i tramvia en les hores punta. També a partir de l'octubre s'activarà la T-Verda metropolitana, que atorgarà 3 anys de transport públic gratuït a qui desballesti un vehicle antic i contaminant, i es comprometi a no comprar un de nou. Les restriccions s'aplicaran de dilluns a dijous entre les 7 del matí i les 20 h, amb els divendres pendents d'ajustar. 

També es posarà en marxa un nou títol de transport, la T-aire, un títol multipersonal de 2 viatges integrats  que es podrà utilitzar el mateix dia de la primera validació i que serà vàlid únicament en situacions d'episodi ambiental. A més a mes, i per tal de facilitar la circulació de transport públic, el Servei Català de Trànsit instal·larà un carril bus provisional d'entrada a Barcelona en la B23 en el tram sentit entrada a Barcelona entre Sant Joan Despí i l'inici de la Diagonal.

Aquestes mesures se sumen a les que ja està duent a terme l'AMB per assolir un canvi de model en la mobilitat metropolitana que permeti reduir la pol·lució: renovació de la flota de transport públic cap a vehicles més nets, híbrids i elèctrics; la no homologació de taxis dièsel a partir del 2019; subvencionar la compra de bicicletes elèctriques, amb 250 euros d'ajut als particulars, la construcció de la xarxa pedalable metropolitana o la instal·lació de punts de recarrega de vehicles elèctrics.

Segons ha explicat el vicepresident de Transport i Mobilitat, Antoni Poveda, aquestes mesures persegueixen "propiciar un veritable canvi d'hàbits en la ciutadania. Entre tots hem de reduir la contaminació, que afecta directament la salut de les persones". S'estima que els nivells actuals de contaminació provoquen més de 3.000 morts prematures anuals a l’entorn metropolità, a banda dels milers i milers d’afectats que sofreixen malalties cròniques directament relacionades amb aquesta contaminació.