Fil d'ariadna
- Inici /
- Despí informació /
- Despí Notícies /
- Cultura /
- El Centre Jujol-Can Negre acull una exposició sobre la història i el fons documental de l'Arxiu Municipal
El Centre Jujol-Can Negre acull una exposició sobre la història i el fons documental de l'Arxiu Municipal
El Centre Jujol-Can Negre de Sant Joan Despí acull fins a l'11 de juny l'exposició Trenta anys d'Arxiu, amb motiu del 30è aniversari de la creació de l'Arxiu Municipal de la ciutat. A través d'aquesta exposició es dona a conèixer la funció i la trajectòria de l'Arxiu i es mostren documents i fotografies que formen part de la història de la ciutadania de Sant Joan Despí.
L'any 1993 es va crear l'Arxiu Municipal amb l'objectiu de recuperar, amb criteris arxivístics, la documentació històrica que conservava l'Ajuntament. Inicialment, l'Arxiu es va instal·lar a Can Negre i, des de 2008, està situat a l'edifici de l'Àrea de Serveis a la Persona.
L'Arxiu Municipal té la funció de recollir, conservar, catalogar i garantir l'accés a la documentació municipal, així com el foment, la investigació i la difusió del patrimoni històric de Sant Joan Despí, amb una finalitat cultural i històrica. Actualment, conserva un total de 1.592 metres lineals de documents i inclou 6 pergamins, 26.959 fotografies en paper, 11.370 fotografies digitals, 294 vídeos, 1.554 cartells, 887 mapes i plànols, 73 capçaleres de revistes locals i 1.473 llibres, entre altres documents.
A l'exposició instal·lada al Centre Jujol-Can Negre es poden veure documents molt antics, com un pergamí de 1547 d'una herència, un document de 1731 d'un plet per una presa al riu Llobregat, o un plànol de Sant Joan Despí de l'any 1873.
També hi ha fotografies que mostren diferents fets de la història de la ciutat, com ara les riuades que periòdicament afectaven Sant Joan Despí, la importància del canal de la Infanta, el projecte d'urbanització d'una finca l'any 1925 que és l'origen del barri de les Planes, el pas de la torxa dels Jocs Paralímpics de 1992, o els bitllets i segells que es van emetre durant la Guerra Civil quan el municipi va prendre el nom de Pi de Llobregat.
L'Arxiu Municipal també conserva un gran conjunt de projectes d'obres que l'arquitecte Josep Maria Jujol va realitzar per a veïns i veïnes de Sant Joan Despí. A l'exposició es poden veure alguns d'aquests projectes de cases i habitatges.
Pel que fa a la cultura, s'exposen programes, cartells i documents sobre la Festa Major, el teatre amateur, projeccions de cinema... En l'àmbit de l'educació, podem veure el llegat de mestres com Paquita Mazón o Gabriela de Frígola.
Finalment, l'exposició destaca la importància de les donacions, tant de les entitats com de les persones particulars que, en el seu conjunt, contribueixen a crear la memòria de la ciutat.