Acord institucional per a la reducció de la contaminació

-
Imatge
La Generalitat, l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), la Diputació i l’Ajuntament de Barcelona, així com representants locals han aprovat els compromisos per reduir un 30% les emissions vinculades al trànsit en el termini de 15 anys a la connurbació barcelonina. Així, en els propers 5 anys es reduirà un 10% les emissions per assolir gradualment els nivells recomanats per l’Organització Mundial de la Salut, i s’accelerarà l’adopció de mesures locals més intensives per tal de poder assolir els nivells fixats per la Unió Europea abans de desembre de 2020. Entre les mesures a dur a terme, a partir de l’1 de desembre es restringirà el trànsit a furgonetes matriculades abans de l’1 d’octubre de 1994 i turismes d’abans de l’1 de gener de 1997, en situacions d’alta contaminació ambiental a 40 municipis de l’entorn de Barcelona, inclòs Sant Joan Despí. A la Zona de Baixes Emissions Urbanes intrarondes aquesta mesura serà extensiva a tots els turismes i furgonetes que no han rebut l’etiqueta de la DGT.

La Cimera de la Qualitat de l'Aire a la conurbació de Barcelona, celebrada aquest dilluns, ha tancat el primer gran compromís comú de les diverses administracions per reduir els nivells de contaminació d'aquesta àrea per tal de garantir la qualitat de l’aire i protegir la salut i el medi ambient. L’objectiu és treballar conjuntament per aconseguir la reducció d’un 30% de les emissions associades al trànsit viari en el termini de 15 anys, per tal d’assolir gradualment els nivells recomanats per l’Organització Mundial de la Salut. Com a mínim, un 10% d’aquestes emissions es reduiran els propers 5 anys i així progressivament fins arribar al 30% pactat.

Els representants del govern català i el món municipal han acordat la restricció de circulació als municpis de l'anomenat Àmbit-40 per als vehicles més contaminants. Concretament,  a partir del proper 1 de desembre, en situacions d’episodi ambiental declarat per la Generalitat, no podran circular en aquest àmbit les furgonetes i turismes anteriors a la categoria Euro 1. Es tracta de les furgonetes matriculades abans de l’1 d’octubre del 1994  i els turismes matriculats abans de l’1 de gener del 1997. A la Zona de Baixes Emissions Urbanes intrarondes aquesta mesura serà extensiva a tots els turismes i furgonetes que no han rebut l’etiqueta de la DGT. Les restriccions seran revisades anualment.

Progressivament, aquestes limitacions de circulació s’aniran estenent, mitjançant la creació d’una zona de baixes emissions. A partir de l’1 de gener de 2019 la restricció en l’Àmbit-40  per a furgonetes i turismes anteriors a Euro 1 serà efectiva de dilluns a divendres. Cada municipi podrà aplicar restriccions més estrictes en funció de les seves necessitats, mitjançant la implantació de zones urbanes d’atmosfera protegida a l’interior de les ciutats i d’una zona de baixes emissions urbanes a l’interior de les rondes de Barcelona i d’una zona metropolitana de baixes emissions. En l’Àmbit-40, aquestes restriccions afectaran 106.018 turismes (un 7% respecte el total del parc mòbil) i 22.049 furgonetes (un 16% respecte el total).

Abans de l’1 de juliol de 2017 s’aprovarà un protocol per detallar les accions a realitzar per cadascuna de les administracions en cada nivell d’alerta, els mecanismes d’activació de les mesures de reforç del transport públic, la implantació d’un títol de transport específic per captar nous viatgers en episodis ambientals per part de l’ATM, i els canals de comunicació i coordinació de les institucions.

Aquestes mesures han estat presentades pel conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull; la tinenta d’alcaldia d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat de l’Ajuntament de Barcelona, Janet Sanz; el vicepresident de Mobilitat i Transport de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) i alcalde de Sant Joan Despí, Antoni Poveda, i el diputat d'Espais Naturals i Medi Ambient de la Diputació de Barcelona, Valentí Junyent. Poveda ha recordat que l'AMB ja va aprovar tota una sèrie de mesures en aquest sentit i ara "acollim amb satisfacció aquesta cimera i els consens de les administracions del territori,  que  permetrà donar força i ampliar l’àmbit de les mesures que des de fa mesos estem treballant des de l'AMB per millorar la qualitat de l'aire i la nostra salut", recordant el programa de 46 milions d'euros que va aprovar per unanimitat l’organisme el passat 31 de gener.
Imatge
Imatge
Imatge