Breadcrumb
- Ayuntamiento /
- L’Ajuntament impulsa un pla de reactivació social i econòmica d’1,6 milions d’euros
L’Ajuntament impulsa un pla de reactivació social i econòmica d’1,6 milions d’euros
L’Ajuntament de Sant Joan Despí ha elaborat el pla Reiniciem Sant Joan Despí, amb gairebé 90 mesures per a la reactivació social i econòmica de la ciutat, en resposta a la crisi provocada per la pandèmia de la COVID-19. El pla està dotat amb 1,6 milions d’euros i té com a objectiu crear les condicions per reactivar l’activitat econòmica a la ciutat i ajudar les persones i les activitats econòmiques que més hagin patit les conseqüències socials i econòmiques de l’emergència sanitària.
El document inclou, entre altres mesures, ajudes econòmiques a comerços i empreses, plans d'ocupació adreçats a col·lectius que s'han quedat sense feina, finançar la contractació de treballadors per part del comerç local, incentius al consum cultural, subvencions per a l'adquisició de material pedagògic o educatiu per a infants de famílies amb necessitats, i ajuts per als desplaçaments en transport públic i la mobilitat sostenible per a joves que cursin estudis superiors.
El pla és fruit de la participació dels diferents sectors socials, polítics i econòmics de la ciutat. El document, que es portarà a l’aprovació del Ple municipal el proper dijous, ha estat subscrit per l’alcalde de Sant Joan Despí, Antoni Poveda, i pels portaveus de tots els grups municipals en un acte celebrat al Teatre Mercè Rodoreda el dilluns 25 de maig.
Les mesures incloses en el pla Reiniciem Sant Joan Despí es divideixen en cinc àmbits estratègics: mesures per a la reactivació econòmica destinades a comerços, empreses, autònoms i treballadors; mesures per a la recuperació social i acompanyament a persones i col·lectius en situació de vulnerabilitat; transformació i impuls digital a la ciutat; promoció de la ciutat educadora, cultural i esportiva; i foment del model sostenible de ciutat i mobilitat. Mesures amb les que l’Ajuntament vol garantir l’acompanyament a les persones que poden quedar en situació de major vulnerabilitat; preservar el teixit productiu i de serveis existent i els llocs de treball, i garantir el futur del model de ciutat.
Mesures per a la reactivació econòmica
Aquest paquet de mesures vol facilitar la continuïtat de petites i mitjanes empreses i autònoms, protegir l’economia, amb especial menció al sector serveis i al comerç de proximitat, la restauració, la cultura, l’educació, el lleure, la salut i l’economia social, i el manteniment de l’ocupació.
En l’àmbit fiscal, l’Ajuntament no cobrarà la taxa d’ocupació de la via pública a les terrasses de bars i restaurants corresponent a l’any 2020; bonificarà el 50% de la taxa de gestió de residus comercials als comerços que han aturat l’activitat; suspén els preus públics i només cobrarà el servei per als dies efectius de prestació, i ajorna el pagament de l’Impotst de Béns Immobles a persones amb dificultats per la COVID-19.
En l’àmbit del comerç, l’Ajuntament desplegarà un conjunt d’iniciatives per fer costat al comerç local en el retorn a l’activitat que inclouen: ajudes econòmiques als establiments comercials i de serveis afectats per la crisi per destinar a inversions i a despeses generals (de fins a 600 euros per a digitalització i mesures preventives i de protecció; i de 300 euros per al pagament de despeses); descomptes a les zones blaves; la creació d’un servei de mediació entre llogaters i arrendataris dels locals comercials; formació i assessorament al comerç per fer front a les conseqüències de la COVID-19; promoció dels mercats municipals; impuls d’una plataforma de venda on line adreçada al comerç local, i la realització d’una campanya de promoció i incentivació del consum al comerç local.
En l’àmbit de l’activitat econòmica i empresarial, es potenciarà l’Oficina d’Atenció Econòmica i Empresarial amb serveis d’assessorament a autònoms, petites i mitjanes empreses, comerços i treballadors; es posarà en marxa una línia de subvencions adreçada petites i mitjanes empreses i a autònoms per fomentar la contractació de persones aturades de la ciutat durant un període mínim de 12 mesos; es crearan nous espais de coworking per a autònoms; i es facilitarà la transformació de l’activitat del polígon industrial que impulsi la creació de nous llocs de treball i de valor afegit.
En l’àmbit de l’ocupació, s’activaran nous plans d’ocupació per a col·lectius que s’han quedat sense feina arrel de la crisi; s’adaptaran els plans d’ocupació als perfils més demandats amb la crisi de la COVID-19; es posarà en marxa el programa Treballar a l’estiu al comerç local, mitjançant el qual l’Ajuntament finançarà el 100% de la contractació d’una cinquantena de persones durant els mesos d’estiu per part del comerç local. Pel que fa a l’ocupació juvenil, es potenciarà el programa Work Experience com a mesura d’entrada al mercat laboral i d’adquisició d’una primera experiència.
Mesures per la recuperació social i l’atenció als col·lectius vulnerables
Un altra de les prioritats del pla Reiniciem Sant Joan Despí és la recuperació social, ajudant i acompanyant a les famílies, persones i col·lectius que es troben en situació de vulnerabilitat.
L’Ajuntament seguirà atenent les necessitats bàsiques de la ciutadania des de primera línia, tot garantint els recursos econòmics per atendre les situacions d’emergència que es generin i assegurant l’alimentació, la higiene, la salut, la roba i els subministraments bàsics dels col·lectius vulnerables. També es garantirà el servei d’àpats a domicili per a persones en situació d’incapacitat de mobilitat a través d’un conveni amb la Creu Roja.
En l’àmbit de l’habitatge, l’Oficina Local d’Habitatge centralitzarà el suport a les persones en les gestions de cerca d’ajudes per fer front a les despeses associades a l’habitatge. D'altra banda, l’Ajuntament prorrogarà els contractes que vencien durant un període mínim de 4 mesos als habitatges municipals durant l’any 2020 i reduirà els imports del lloguer al 50% per a les famílies amb necessitats mentre duri l’estat d’alarma i per un màxim de 4 mesos als habitatges municipals.
En l’àmbit de l’atenció comunitària, social i a la diversitat, es promouran tallers d’educació emocional per a la gent gran; s’incrementarà el dispositiu de seguiment de la gent gran que viu sola; es realitzarà un seguiment i suport a les residències de gent gran; es reforçarà el Servei d’Informació i Atenció a les Dones, i es posarà en marxa un servei de suport psicològic per a la ciutadania.
Mesures per a la transformació i l’impuls digital
El pla preveu l’adaptació de la ciutat als canvis estructurals en les relacions socials i en la manera de produir i consumir, i de relacionar-se amb l’administració. Així, es prendran mesures d’impuls de l’administració electrònica en l’àmbit municipal, s’augmentarà l’oferta de formació a la ciutadania en temes digitals i s’ampliaran les zones de WIFI lliure a la ciutat.
Mesures de foment de la ciutat educadora, cultural i esportiva
Sant Joan Despí vol mantenir l’aposta de la ciutat per l’educació, la cultura i l’esport com a elements cohesionadors. Per això, adquireix un conjunt de compromisos en aquests àmbits.
En l’àmbit de la cultura, l’Ajuntament es compromet a mantenir, quan sigui possible, els compromisos adquirits amb els sectors culturals i a treballar per la continuïtat del personal docent i no docent de les escoles de formació artística de titularitat municipal. També realitzarà actuacions per incentivar el consum cultural; incrementarà els fons destinats a la compra de llibres per a biblioteques i altres serveis educatius i culturals, i fomentarà l’atractiu patrimonial de la ciutat.
En l’àmbit de l’esport, un dels senyals d’identitat de la ciutat, es treballarà per la dinamització esportiva de la ciutadania, mitjançant la reprogramació d’activitats esportives a espais que garanteixin la distància social; l’adaptació dels equipaments a les necessitats actuals; ajuts als clubs esportius, i ajuts per fer front a les quotes dels serveis esportius.
En l’àmbit de l’educació, l’Ajuntament garantirà el manteniment dels programes i serveis que organitza i oferirà subvencions per cobrir despeses de material pedagògic o educatiu a infants de famílies amb necessitats per al proper curs escolar 2020-2021. També es potenciaran les accions de suport i excel·lència educativa i es reclamarà a la Generalitat el manteniment de les beques menjador en períodes no lectius per a famílies vulnerables.
Pel que fa a les entitats, el pla preveu el manteniment de les partides destinades a subvencionar les activitats d’entitats culturals, cíviques, esportives socials i de salut de la ciutat.
Mesures de foment del model de ciutat i de mobilitat sostenible
L’Ajuntament treballarà per garantir l’actual pla d’inversions amb l’objectiu de dinamitzar el sector serveis local, amb especial atenció a la petita empresa i autònoms. També desenvoluparà un conjunt de mesures per adaptar els carrers a la nova mobilitat, mitjançant mesures de pacificació de la circulació, foment de la bicicleta, potenciació de les zones 30, foment de l’ús peatonal de les zones de més afluència de ciutadans... També es posaran en marxa ajuts de fins a 200 euros per als desplaçaments en transport públic i a la mobilitat sostenible per a joves que cursin estudis superiors durant el proper curs escolar.
Finançament del pla
L’import que l’Ajuntament destina al pla Reiniciem Sant Joan Despí és d’1,6 milions d’euros. D’entrada, ja ha destinat una primera quantitat de 380.000 euros per a despeses de suport social i per a l’adquisició de material i serveis per fer front a les primeres setmanes de la pandèmia i es va aprovar un primer paquet de mesures fiscals i econòmiques de 250.000 euros.
A banda del cost del pla, també cal tenir en compte la disminució d’ingressos municipals per l’aturada de l’activitat, que es calcula en 4 milions d’euros. Per al finançament de les mesures previstes i per adaptar-se a la situació actual, l’Ajuntament farà una reestructuració de l’actual pressupost 2020. Entre altres mesures, es reduirà el cost de la Festa Major.